fredag, februari 13, 2009

Valhall


Historien har mycket att berätta.
Den blir lättare att förstå sitt eget sammanhang i relation till det som varit. Många har tänkt, tyckt och gjort innan oss. En del bra, men även en del totalt motsatt - galet, omänskligt och allt för svårt att förstå. Därför verkar det rimligt att dra nytta av denna erfarenhet och ta vara på dessa upplevelser.


För all del tyckte jag inte att historia var något kul eller intressant ämne under skoltiden. Nä, verkligen inte. Då var det bara suck och stön.

Men på något sätt har perspektivet vidgats. Förståelsen har ändrats. Bilderna har blivit större. Sammanhangen likaså. Tur är väl det - skoltiden är ändå skoltiden - ha ha...


Historien har mycket att berätta. Men allt är inte sant och saker förändras över tid. Ett kritiskt granskande när vi läser, lyssnar och lär är nödvändigt. Det har vissa fattat mer än andra. Sverker Olofsson och Janne Josefsson kanske hade kunnat göra historielektionerna i plugget mer intressanta. Ja jisses...

Bilden...

"Valhall" - en ättestupa i västra Blekinge, februari 2009

Från Wikipedia.se:

"Ättestupa är ett brant stup där åldringar under nordisk forntid skall ha kastat sig, eller blivit kastade, mot sin död. Enligt myten gjordes detta då den äldre blivit oförmögen att försörja sig själv eller bidra till arbetet på gården. Trots att det finns många platser utpekade i Norden som sägs ha tjänat som ättestupor, anses det inte längre troligt att de faktiskt har funnits och använts, utan snarare är det en seglivad myt."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heja Sverker och Janne.

Mias fotoblogg sa...

Sverker Olofsson har ju t.o.m. bidragit med ett nytt verb i svenska språket. Att "sverka". Alltså att klaga på något som man är missnöjd över.

Jag håller med: heja, heja!